Hemen e-ticarete başlamak için 30 neden!

01 Şubat, 2023
Hemen e-ticarete başlamak için 30 neden!

Hızla gelişen teknolojinin getirdiği yenilikler sayesinde işletmelerin elektronik ticaretin kapılarını araladığı günlerden geçiyoruz. E-ticaret, hem işletmeler hem de tüketiciler için birçok avantaj sunuyor. Bu nedenle, bu yazıda, e-ticarete başlamak için 30 nedeni sizinle paylaşacağız. Eğer bir işletme sahibiyseniz ve henüz dijital dünyada bir varlık oluşturmadıysanız, bu yazı tam size göre.

Haydi, e-ticaretin sağladığı fırsatlara göz atalım!

Geleneksel yatırım araçlarının enflasyona karşı yetersiz kaldığı günümüzde, GULF bölgesinde e-ticarete başlamak cazip bir seçenek olabilir. Bu bölgedeki artan nüfus ve hızla gelişen internet altyapısı, e-ticaretin önemli bir pazar haline gelmesine neden oluyor. Ayrıca, bölgedeki genç nüfus ve yükselen gelir seviyeleri, e-ticaret işletmelerinin büyüme potansiyelini arttırıyor. Bunun yanı sıra, diğer yatırım araçlarına kıyasla daha düşük maliyetlerle işletme kurulabilmesi, işletmenin sürdürülebilirliği ve büyüme potansiyeli açısından avantaj sağlıyor. E-ticaretin enflasyona karşı daha dayanıklı olması, yatırımcılar için de çekici bir faktör olabilir.

1

Birikmiş küçük yatırımınız var. EYT kanunundan emekli oldunuz. Maaşınızdan arttırdığınız aylık ufak birikimleriniz var. Veya bir kira geliriniz var.

2

Küçük birikiminizle bir yatırım yapmanız gerekli!

3

TUİK verilerine göre; TÜFE'deki değişim 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %6,65, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,65, bir önceki yılın aynı ayına göre %57,68 ve on iki aylık ortalamalara göre %72,45.

4

Paranızı bankaya götürdünüz, alabileceğiniz en yüksek mevduat faizi brüt %29.

5

Döviz almayı, spot piyasadan kazanç elde etmeyi planladınız. Alım-satım makası bankalar arası min 30-40 kuruş artı kambiyo vergisi.

6

Döviz almayı ve tevdiat hesabı açmayı planladınız. Banka dövizinizi bir şekilde kabul etti ? Bankalar arası en yüksek tevdiat faizi brüt %5-6.

7

Altın, gümüş almayı, spot piyasadan kazanç elde etmeyi planladınız. Alım-satım makası bankalar arası min 30 kuruş artı vergi.

8

Altın, gümüş almayı başardınız. 2023 içinde uzun bir bekleyişi kabul ettiniz. Her uluslararası piyasa ons dalgalanmasında alış-satış TL. makasının daha açıldığını gördünüz. Bir türlü düzgün reel bir getiri sağlayamadınız. Dalgaları zaten yakalayamadınız.

9

Birikiminizi borsada değerlendirmek istediniz. Gerçek alıcı ve satıcıyı hiç göremeden; ufak yatırımınızı, bir yatırım uzmanının tavsiyesine bıraktınız. Borsa dalgalandı, hiçbir dalgayı yine yakalayamadınız. Veya kazayla bir iki sefer kazanç elde ettiniz. Ama günün sonunda hesapladığınızda sadece aracı kuruma komisyon kazandırdığınızı gördünüz. Ancak 1 yıl veya üstü sürelerde, doğru BİST 30 hisselerine veya fonlarına yatırım yaptığınızda, enflasyon üstü bir getiri yakalayabildiğinizi gördünüz.

10

Yurt dışı borsalardan hiç bahsetmiyorum. Zaten kısıtlı döviz yatırımınızı yönetecek bir aracı bulamadınız. Bulsanız, tümü yabancı kökenli bu aracı şirketlere güvenemediniz. Tüm engelleri aştınız; yok ayı piyasası, yok boğa piyasası, aaaa dur bu sene maymun piyasası derken paranız pul oldu.

11

Birikiminizi kripto borsasında değerlendirmeyi planladınız. Arka planda kanıtlanmış bir teknoloji taşıyan birkaç ana kripto para dışında; herhangi bir varlık, üretim veya birikime dayanmayan, spekülatif bir alternatif koin denizinde kürek çekmeye başladınız. Bir süre sonra, sadece birkaç balinanın (büyük işlemciler) para kazandığı, uçsuz bir okyanusta olduğunuzu fark ettiniz. Aslında balinaların, devletler veya onlar çıkarına işlem yapan uluslar üstü aileler veya onların temsilcileri olduğunu anlayıncaya kadar kayığınız defalarca battı.

12

Ne yaparsanız yapın; yaşamınıza destek olacak, aylık getirinize eklenecek, ailenizin hayat kalitesini bir parça yükseltecek reel bir getiri sağlayamadınız.

13

Elinizde, akraba/iş çevrenizde, kendinize ait bir üretim, zanaat, tarım - hayvancılık ile sağladığınız bir ürün var. Veya yaşadığınız bölgede, iş hayatınızda, kendi gözlemlerinizle, deneyiminizle tespit ettiğiniz, bizzat kullandığınız veya basit ticarette aldığınız/sattığınız (arbitraj) uygun ürünler, mallar var. Arbitraj ne demek? Arbitraj, piyasalardaki dengesizlikten oluşan fiyat farkından yararlanarak, kâr elde etme işlemine verilen isimdir. Arbitrajı oluşturan faktörler; para birimi, mesafe, bölge, iklim, kültürel alışkanlıklar, bölgesel vergi, devlet düzenlemeleri vb. olarak ifade edilebilir. Kısaca Türkçesi: “Arbitraj” bir malın fiyatının tüm değişkenlere rağmen, ucuz olduğu bir yerden alınarak, daha pahalı olduğu bir yerde satılması sonucu elde edilen gerçek getiridir!



14

Peki bu arbitrajı, gerçek getiriyi, karı nasıl sağlayacağız. Bilmediğim bir yerde nasıl ticaret yaparım? Nasıl mal alıp, satarım? Gerçek fiyatları, dürüst satıcıyı veya doğru alıcıyı nasıl bulurum.

15

Tüm bu soruların cevabı; kurallar ve yönetmelikler ile regüle edilmiş, muteber, devletler ve otoriteler tarafınca tanınmış ve kabul edilmiş e-ticaret platformları çalışmaktan geçer.



16

Bu şirketler, global pazarda faaliyet gösteren Amazon, AliBaba, E-Bay, Etsy, Trendyol, Noon vb. gibi şirketlerdir.

17

Bu şirketlerde hesap açmak, hesap yönetmek, satış yapacağınız bölgenin, ülkenin kanuni gereklerini karşılamak; SGK’dan emeklilik belgesi almaktan daha zor değildir. Bu işlemleri kendiniz gerçekleştirecek imkanlara, yabancı lisana veya bilgiye sahip olmasanız dahi; bu hizmetleri sağlayacak, size yol gösterebilecek, basiretli tüccar nitelikli, dürüst ve ilgili ülkelere kayıtlı, Türk kökenli şirketlere ulaşabilirsiniz.

18

Seçeceğiniz E-Ticaret platformu hesap açılım ve ilgili satış bölgesi regülasyonlarını tamamlamanız size büyük maddi külfetler yaratmaz.

19

Türkiye’den veya dünyanın herhangi bir yerinden sağladığınız bir ürünü, yine dünyanın herhangi bir pazarında satmanız için orada olmanız, ilgili bölgenin dilini bilmeniz, ticaret lisansı almanız, banka hesabı açmanız gerekmez.

20

Hak edişlerinizi, reel getirinizi, karınızı alabilmeniz ve kendi yerel bankanıza transfer edebilmeniz için uluslararası, güvenilir, muteber ödeme sistemleri vardır. (Payoneer, Wise vb…)

21

Satış yaptığınız online platformlar, kuruldukları ülkelerin, bulundukları bölgelerin kanun ve kurallarına, regülasyonlarına uymak durumundadır. Sistemden kaçışları yoktur. Hak edişiniziniz, karınız; ilgili bölgenin kanun ve kuralları, seçtiğiniz platformun regüle edilen uygulamaları ile güvence altındadır.

22

E- ticaret yeni bir ticaret, gerçek kazanç yöntemi değildir. İçinde bulunduğumuz 10 yıla damgasını vurmuş bir ticaret yöntemidir.

23

Bu geçen 10 yıl içinde birçok bireysel ve kurumsal satıcı; kendi bulundukları bölgelerden Kuzey Amerika, Kanada ve EU pazarları yönüne, e-ticaret metodu ile mal satmaya çalışmaktadır.

24

Ticaretin yöneldiği bu ana akım pazarlar, geçen süre içinde satıcı ve ürün adedi bakımından yoğunlaşmıştır.

25

Bu; Kuzey Amerika, Kanada ve EU pazarları yönüne, e-ticaretin bittiği anlamına gelmez. Sadece; benzersiz arbitraja uygun, satılabilecek mal ve ürünü bulabilmek zorlaşmıştır.

26

Bunla birlikte, özellikle USD kuru ile alınabilen ürünlerin; TC maliyesinin izlediği sabit ve açık satış makaslı kur rejimi nedeniyle, EU pazarlarında satış kazanç/kar marjı azalmıştır.

27

Bu durumun aksine; arbitraja uygun ürün ve malların, “GCC” ülkeleri yönünde e-ticareti son 5 yıl içinde, %33 artmaktadır. GCC ülkeleri Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Bahreyn’den oluşur.



28

E-ticaret sektöründe, GCC bölgesi dışı yıllık ortalama büyüme %15’dir.

29

BAE ve diğer GCC ülkelerinin uyguladığı, USD/EUR vb. karşılığı sabit kur rejimi sayesinde; e-ticaretinizden sağladığınız USD geliri karşısında AED ve diğer GCC lokal para birim değerleri sabit kalır. Bu da e-ticarette geçen, regüle edilmiş kar tahsilat süresinde (vade) kaybın minimum olmasını sağlar. Daha net belirtmek gerekirse; USD kurunda elde ettiğiniz kazanca karşılık; ürün alım veya üretimi yaptığınız TL. kuru değer kaybedebilirken, satış yaptığınız GCC kurları sabit kalmaktadır.

30

Örnek olarak; GCC ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri, e-ticaret platformlarından Amazon özelinde, ortalama ticari beceride bir Türk satıcının karı, USD kuru bazında %20 - %30 arasındadır. USD kurunda, global ticarette bu oranlar kapsamında, başka bir legal yöntemle kazanç sağlama imkanı kısıtlıdır.

Firstep Intl. ile Birleşik Arap Emirlikleri'nde ticarete başlamak için ilk adımı atın...

İhtiyaçlarınızı anlamak ve size özel, eksiksiz bir maliyet teklifi sunmak için lütfen bizimle iletişime geçin.


Not: T.C Ticaret Bakanlığı “E-Ticaret” yapan mikro ihracatçılara, belli limitler içinde vergi muafiyeti ve destekler sağlar. 
Kaynak: Sources: Statista. Furomonitor PRPO• Kearnev Analvsis, TUİK 2023 Enflasyon Veri

Blog
LAST ADDED
Whatsapp