Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai'de KDV'ye bakış

01 Ocak, 2023
Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai'de KDV'ye bakış

Test

Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nde KDV Kaydı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dünyada ortaya çıkan enerji ve gıda kriziyle alakalı vergi politikası araçlarından biri olan KDV vergisi uygulaması Birleşik Arap Emirlikleri'nde 1 Ocak 2018'de yürürlüğe girdi ve sadece %5 seviyesinde bulunuyor. Katma Değer Vergi uygulamasını kullanmayan ülke neredeyse kalmadı gibi. Ancak dünyada diğer ülkelerdeki örnekler incelendiğinde Birleşik Arap Emirlikleri, KDV oranı konusunda dünyada gerçekten en rekabetçi ve tüketici dostu seviyededir. 





Dubai’de KDV kaydını nasıl yapabilirim?:

KDV kaydı Birleşik Arap Emirlikleri Federal Vergi Dairesi (FTA) üzerinden yapılır. Bu başvuru süreci kesinlikle uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Yanlış hamleler çoğu zaman red sonucu doğuracaktır. Ayrıca yine sık sık karşılaşılan geç kayıt cezaları ne yazık ki yasalarda çok açık ve ağırdır. Birleşik Arap Emirlikleri'nde KDV kaydı için yaşanan gecikme otorite tarafından 20.000 AED ile cezalandırılır.






KDV istisnası kapsamındaki işlemler nelerdir?:

Boş arsa teslimleri, yerel yolcu taşıma işlemleri, mesken amaçlı konutların satışı ile kiralanması KDV’den istisna edilmiştir. Ayrıca İdari Yönetmelik ile belirlenmiş finansal hizmetler de KDV’den istisnadır.



Zorunlu kayıt limiti ve gönüllü kayıt limiti nedir?:

Eğer Birleşik Arap Emirlikleri’nde ikamet ediyor veya vatandaşıysanız, vergiye tabi tedariklerin toplamı zorunlu kayıt limiti olan 375.000 AED'yi aşarsa, kişi/kurum KDV için kayıt yaptırmalıdır. Eğer zorunlu kayıt limitin altındaysa ancak 187.500 AED'lik gönüllü kayıt limitini aşarsa, KDV'ye gönüllü olarak kaydolmayı seçebilirler. Birleşik Arap Emirlikleri'nde ikamet etmiyorsanız KDV için kaydolmanız zorunludur. Çünkü yasaya göre KDV kaydı limiti sıfırdır. Bu, tedariğini yaptığınız bir hizmet/ürünü sattığınızda, mukim olmayan kişi/kurum olarak KDV'ye kaydolmanız gerektiği anlamına gelir.





Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nde uluslararası Amazon satıcıları için KDV kaydı ne anlama gelir?:

Birleşik Arap Emirlikleri'nde Amazon üzerinden FBA metodu ile satış yapmaya başlamadan önce KDV kaydı kesinlikle yaptırmalıdır. Bu, Federal Vergi Kurumu (FTA) tarafından yasayla zorunlu kılınmıştır. Her geçen gün bir önceki güne göre çok daha fazla kişi/kurum e-ticaret platformlarına satışlarını kaydırıyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nde online platformlar aracılığıyla satış yapan kişi/kurumlar %5 olan KDV oranında tüketicilerden vergi toplamak zorundadır.






KDV beyanname dönemleri hakkında nelere dikkat etmeliyim?:

KDV’nin beyan dönemleri yıl içerisinde 4’e ayrılmıştır. Bu, her 3 aylık dönemdeki satışlarınızdan topladığınız verginin takip eden ay içerisinde beyan edilmesi ve oluşan verginin ödemesi anlamı taşımaktadır. KDV beyannamesinin zamanında verilmemesi durumunda, kişi/kurumlara 1.000 AED ceza uygulanmaktadır. Ayrıca, kişi/kurumlar, suçun 24 ay içinde tekrarlanması durumunda 2.000 AED ceza bedelini ayrıca ödemekle yükümlü olacaktır.


VAT kaydı işlemlerinizi Firstep ile gerçekleştirebilir, muhasebe ve beyanname sorumluluklarınızı takip edebilirsiniz...

Birleşik Arap Emirlikleri'nde satış yapmayı düşünen veya satış gerçekleştiren tüm marka sahipleri ve üretilciler VAT kaydı yapmalıdır. Kayıtlar sonrası ise muhasebesel sorumluluklar takip edilmeli ve yerine getirilmelidir. Firstep; dikkat edilmesi gereken tüm Birleşik Arap Emirlikleri vergi kanunu ve detayları hakkında, uzman ve tecrübeli ekibi ile sizi bilgilendirir ve ihracat yatırımınızın zarara uğramasını önler. Vergi zorunlulukları hakkında önceden sizleri bilgilendirir ve almanız gereken bütün önlemler hakkında yönlendirir.

Muhasebe ve belirli aralıklarla vermeniz gereken beyanname işlemlerinizi Firstep olarak takip ediyor; tahakkuk edecek olan vergi ödemenizi online olarak kredi kartınızla yapmanızı sağlıyoruz.

İhtiyaçlarınızı anlamak ve size özel, eksiksiz bir maliyet teklifi sunmak için lütfen bizimle iletişime geçin.

Blog
LAST ADDED
Whatsapp